+36 53/ 380 070

nodik@mail.nodik.hu

 
parallax background
 

Általános tájékoztató a hobbikertészek számára elérhető génbanki minták közreadásáról elérhető itt:

A génbanki minták közreadása, függetlenül egyes internetes portálok tájékozatlan kommunikációjától, 2014 tavaszától NEM ingyenes, úgynevezett adminisztrációs díjhoz kötött. Ennek nagysága jelenleg 1200 Ft/kérés.
A kérési időszakokra, igazodva a vetési-, ültetési- palántázási időszakokhoz, tavasszal és ősszel kerül sor. Korábbi gyakorlatok alapján az őszi, szeptember és október, míg a tavaszi, január és február közepe között zajlik. Külön kezeljük a csicsóka- illetve a batáta kéréseket, ezekre március első felében fogadunk be igénylést. Az aktuális listák elérhetőségéről, a kérési időszak pontos dátumáról honlapunkon és Facebook-os profilunkon keresztül tájékoztatjuk az érdeklődőket.
Kérni az aktuális ajánlati listában elérhető tételeket lehet, a készlet erejéig. A listán elsősorban Kárpát-medencében gyűjtött tájfajták, helyi populációk és régi, köztermesztésből kikerülő magyar fajták szerepelnek. A küldött génbanki minták GMO-mentes, csávázatlan, nem fémzárolt szaporítóanyagok.
Mintánként a megküldött szaporítóanyag mennyisége a fajonként változó úgynevezett botanikai magmennyiség: pl. maghüvelyesek 20 mag, kalászosok 20 g, batáta 10 palánta, csicsóka 10 gumó, paprika 50 mag.